Overjam s spominom na Marleya

Overjam reggae international festival tudi letos potrdil svoje poslanstvo, zadovoljni organizatorji pravijo, da so na pravi poti.»Želela bi si ostati dlje in da bi na oder Overjama z menoj lahko stopil tudi Bob Marley, vem , da bi mu bilo tu zelo všeč,« je svoj poklon festivalu podala legendarna Marcia Griffiths.

5. Overjam reggae festival je letos dnevno obiskalo 3.000 ljudi. Organizator festivala Andrej Težak –Tešky je z obiskom zadovoljen. Želja je obdržati in na primeren način razvijati butičen festival,  kar obenem omejuje želje po največjih imenih reggae glasbe, kar je Tešky dopolnil z besedami, da je program precej cenejši, ker ga izpeljejo med tednom. Za zvezdnike, vredne po sto tisoč evrov za nastop, nimajo denarja, lahko pa si privoščijo nastop za približno med deset ali dvajset tisoč̌ evrov. »Želimo ostati realno na tleh. S potrpežljivostjo lahko dočakamo priložnost, da ponudimo občinstvu tudi zvezdnike , kot sta Gentleman in Shaggy,« je opozoril. »Posebej pa smo ponosni, da je vsako leto z nami na festivalu v pomoč množica prostovoljcev iz različnih evropskih držav, letos se je tako na nas obrnilo preko 50 ljubiteljev reggaeja, ki si želijo festival spoznati tudi z drugačne plati. Hvaležni smo jim, da so nam nesebično pomagali pri različnih opravilih in prispevali levji delež pri organizaciji, ki so jo pohvalili tudi številni nastopajoči in obiskovalci.«

Prvi dan festivala je otvorila kraljica reggae glasbe Marcia Griffiths, dan za njo je navdušil prebuditelj old school reggaeja Tarrus Riley, zadnja dva dni koncertov (četrtek in petek) pa je občinstvo na glavnem odru uživalo v zvokih Švicarja Cali P, Škotinje Soom T z Jastarom, ki je zbranemu občinstvu v Tolminu postregla z mešanico reggaeja, hip hopa, folka, elektornike in duba, in Kabake Pyramid, ki je dokazal, da se uvršča ob bok novim, mladim reggae silam kot so Chronixx, Etana, Stylo G, Jah 9 in Protoje. Posebne pozornosti so bili deležni legendarni povratniki na sceni, Jamajčani The Congos in mlajši predstavnik novega vala dancehalla Assassin aka Agent Sasco ter britanski Stylo G. Navdušili pa so tudi domači crossover ska in reggae zasedba The Indicals, Siti Hlapci ter zabavni slovenski ska rocksteady zamejci The Authentics. Sicer pa je poleg glasbe Overjam ponudil tudi obilo drugih aktivnosti, med njimi tudi dobro obiskano Overjam Univerzo in Overjam 4 Kidz, manjkalo pa ni niti raznih delavnic in kulinaričnih užitkov. Za slednje je  poskrbel tudi znani italijanski kuharski šef Rubio (Gabriele Rubini).