YU GENERACIJA SO IZDALI PLOŠČO PRAG IN SPOT EPILOG

Skupina Yu Generacija predstavlja novo pesem z naslovom Epilog iz pravkar izdane plošče PRAG, ki jo bodo premierno predstavili medijem in obiskovalcem 25.3. ob 21h v Mariboru. Ploščo je produciral Marko Soršak- Soki, najbolj znan slovenski bobnar, ki je naučil bobnati tudi predsednika Boruta Pahorja, hkrati pa največji humanitarec pri nas, ki je osrečil že na tisoče otrok in šol z novimi glasbili.

Yu Generacija niso novinci na glasbeni sceni, ampak so glasbeniki s kilometrino. V svojih karierah so delili odre s številnimi znanimi zasedbami kot so: Crvena Jabuka, Prljavo Kazalište, Željko Bebek, Riblja Čorba, S.A.R.S, Opća Opasnost, Zabranjeno Pušenje, Peter Lovšin, Bajaga, Vesna Pisarović, Lačni Franz, Zmelkoow, Grupa Vigor in drugimi.

V pesmi Epilog YU Generacija, ki velja za enega najbolj »must see bandov live« pri nas,  združuje občutke in vesele zgodbe, ki jih pišejo spomini ob zaključku enega in začetku drugega obdobja. "Pesem Epilog je nastala v roku pol ure, lahko bi rekli, da se je napisala sama. Je pa nastala kot nadomestna pesem, saj se za eno pesem nismo strinjali, da bi šla na album. In Epilog je to rešil. Je dejansko zadnja pesem, ki je bila napisana za album Prag in to le dan pred silvestrovim," so o pesmi povedali Yugeci, kot jih prijatelji radi kličejo. 

 

»Pesem govori o dnevu, tistem dnevu, ki je ponosen sam nase. Tisti dan so se zgodile same lepe stvari in ta dan smo se vsi počutili sprejeti, sproščeni, zadovoljni. Bil je dan popolne nepopolnosti in dan brez lažne prijaznosti. Pesem ujame zadnji trenutek zvečer, ko si tik pred spanjem zadovoljno prikimaš in rečeš, da je bil danes res dober dan," so opisali novo pesem. 

Pri omenjeni skladbi so sodelovali z Markom Soršakom Sokijem (Elvis Jackson): "S tako pridno in pozitivno ekipo, kot so bend Yu Generacija je noro fajn sodelovati. Ustvarili smo lep glasbeni izdelek, ki bo všeč širšim poslušalcem. Najlepše refrene in lepa sporočila smo zapakirali v lep moderen izven," je o sodelovanju povedal glasbenik. Pri snemanju pa se jim je na čelu pridružila odlična violončelistka Zsofi Klacsmann, ki je pesmi dodala posebno subtilno atmosfero.

Skupina Yu Generacija, ki jo sestavljajo Janez KranjskyUrška Mule, Damjan MarohJani Črnko CrniLan Falež in Bruno Vabič, je bila prav tako navdušena nad sodelovanjem s Sokijem. "Je človek z veliko začetnico, zelo veliko srce in vrhunski glasbenik. Delo z njim je sproščeno ter zelo zabavno in od njega se v vsakem trenutku veliko naučiš, tudi mi smo se. V procesu priprave materiala za album in aranžiranju komadov z nekaterimi nismo bili povsem zadovoljni. In takrat je prišel Soki na vaje in rekel, da moramo nekaj spremeniti, to ne dela. Energija med nami je vzajemno vedno lepo tekla in skozi projekt Prag smo postali zelo dobri prijatelji. V takšni ekipi je vedno lepo delati in tako posledično nastajajo dobre stvari," so še zaupali člani skupine.

Za pesem Epilog so posneli tudi videospot. "Spot smo snemali decembra na Komnu. Bil je lep, sončen dan, a vseeno super mrzel. Bili smo v srajcah, Urša v obleki, zunaj minus dve stopinji. Na vsakih 10 minut smo za pet minut tekli na toplo in spet nazaj. Urša je s petkami tekla po kamenju, kot da ima obute gorske čevlje,"  so povedali o snemanju, ki pa je celotni ekipi ostal v lepem spominu. 

Spot si oglejte na povezavi:

Veliko ljudi sprašuje, od kod prihaja ime Yu Generacija: »Mi smo otroci bivše skupne republike in smo imeli fantastično otroštvo, ki ga današnja mladina ne pozna. Tako da se preko imena čuti malo nostalgije, ki jo na koncertih obujamo preko priredb na naš način. Smo pa vsekakor tudi zazrti v prihodnost in polni idej, ki se že kažejo na našem avtorskem prvencu.«

Zakaj so tako priljubljen band na nastopih v živo? Preprosto, ker jih je treba doživeti live, njihove dinamične nastope z veliko energije, ki se hitro prične pretakati in se posledično tudi ojača med njimi in publiko. »Pripravljen imamo repertoar za vse yugo nostalgike, v katerem se sprehodimo čez komade izvajalcev: Bajaga, Zabranjeno Pušenje, Oliver Mandić, Crvena Jabuka, Denis & Denis, Plavi Orkestar, Parni Valjak, Van Gogh, Partibrejkers, Električni Orgazam, Idoli, Đorđe Balašević, Martin Krpan, Pankrti, Buldožer, S.A.R.S., Dubioza Kolektiv, Bijelo Dugme, Prljavo Kazalište, Riblja Čorba, Azra, Divlje Jagode, Leteći Odred, Psihomodo Pop. Vmes pa seveda predstavimo tudi svoje izvirne komade«, so še razkrili YU Generacija.

 

O ALBUMU PRAG

  1. Zakaj naslov albuma PRAG?

 

Ker radi pometamo pred svojim pragom, pred drugimi pa še raje. J

Pa še zares: Gre za simboliko vstopa v naš svet glasbe, kjer je vsak dobrodošel. Hkrati pa je prag tudi začetek nečesa in se tako naslov zelo dobro pritiče prvencu.

 

  1. Kakšen je občutek, ko izdaš svoj prvi album?

Občutek je enak, kot da prepoten pretečeš ciljno črto maratona. Dejansko to ni prvenec za vse člane, je pa prvenec tega benda. In simbolika z maratonom ponazarja tako trenutke polne zanosa, idej, občutka vsemogočnosti, kot tudi trenutke nemoči, utrujenosti in izčrpanosti. Ampak za vse te slednje trenutke, smo si vlivali moči in se bodrili z besedami »Maš ti to!«

 

  1. Kje ste snemali album?

Album smo posneli v studiu Urgenca. Produkcijo zanj je prevzel Marko Soršak – Soki (Elvis Jackson); za snemanje, zvok, mix in mastering je poskrbel Matic Mlakar (Alo!Stari); pri vokalnem delu pa nam je z nasveti veliko pomagal mentor in pevec Matic Nareks (San Di EGO). 

 

  1. Kaj vse lahko slišimo na Pragu?

Album je stilsko zelo raznolik, vendar je rdeča nit vsakega komada prepoznaven zvok Yu generacije. Poleg klasičnih instrumentov rock zasedbe, pa lahko slišite tudi pridihe balkanske harmonike in subtilnega čela. V besedilih pa se prepletajo naša razmišljanja, zgodbe, želje in ogledalo trenutnemu stanju v našem okolju.