Nov youtube kanal Moj knjižni kotiček za otroke

KAKO TO, DA SI SE ODLOČILA ZA USTVARJANJE VSEBIN ZA OTROKE?

Res je, YouTube kanal Moj knjižni kotiček spremlja veliko otrok, vendar pa moram priznati, da so poslušalci pravljic tudi nekoliko starejši. Skorajda vsakodnevno prejmem sporočila staršev z željami, da preberem najljubše pravljice njihovih otrok in hkrati mi starši tudi sporočijo, da tudi sami radi prisluhnejo pravljicam. V prazničnem decembru leta 2023 sem se z veseljem odzvala prijaznemu povabilu na obisk varovancem Dnevno varstvenega centra Žalec, ki deluje v sklopu zavoda Dom Nine Pokorn Grmovje, kjer sem se zelo prijetno počutila.

Prav tako prejmem tudi veliko sporočil starejših, ki radi prisluhnejo pravljicam ob raznovrstnem delu, ki ga opravljajo doma ali pa zgolj za sprostitev, saj jih moj prijeten glas in vsebine pravljice popeljejo v tiste brezskrbne čase otroških dni, ko so jim pravljice pripovedovali njihov straši, dedki ali babice.

OD KJE NAVDIH ZA TOVRSTNO POT OSREČEVANJA OTROK IN STAREJŠIH?

Že od malih nog sem uživala v vlogi učiteljice s svojimi namišljenimi učenci in ta močna želja je ostala z mano tudi v času študija, namreč po poklicu sem profesorica razrednega pouka. Dolga leta sem delala v šolstvu, kjer sem z največjim veseljem poučevala na šoli v Celju. Po rojstvu hčere sem zapustila šolske klopi in šla svojo pot. A kaj kmalu se je v meni ponovno prebudila srčna želja po malce drugačnem stiku z našimi najmlajšimi.   

 

 

KJE SI ZBRALA POGUM ZA SAMOSTOJNO POT?

Pri tem mi je pomagal moj najdražji Aleš Petrič, s katerim sedaj skupaj ustvarjava video vsebine v video Produkciji Bakster d.o.o., kjer snemamo televizijske reklame, korporativne filme za podjetja in turistične flme za različne občine. Oba sva nekako perfekcionista, kar je včasih tudi problem, saj želiva da so vsi videji narejeni na kar se da visokem produkcijskem nivoju.

Pot ni lahka, a če delaš s srcem in slediš svojim željam in začrtanim ciljem se najde volja, po uresničitvi skorajda vsega, vse kar si želiš. Seveda pa je vedno znova potrebno kreirati in ustvarjati, prav nič ne pride samo od sebe. Lahko priznam, da se nama je uresničilo veliko več kot sva si kadarkoli predstavljala. Včasih imam občutek, da živiva v pravljici, na kar sva zelo ponosna. Ker pa so ljudje vse prevečkrat nevoščljivi, o tem ne govoriva kaj dosti.

 

 

ZAKAJ PRAVLJICE?

Pravljice so brezčasne. Ob vsakodnevnih novicah, ki nas preplavljajo z vseh strani, lahko rečem, da so pravljice še edino tisto, kar je resnično. Za ene domišljijski svet, meni pa predstavlja resničnost. Pravljice v sebi skrivajo veliko poučnih naukov, ki jih slišimo, razumemo in ponotranjimo. V prihodnosti, se bomo v določenih trenutkih zagotovo spomnili pravljičnih naukov, prigod, situacij ter z njihovo pomočjo lažje razumeli dogajanje okoli sebe. Zato je tako zelo pomembno, da otroci prisluhnejo pravljicam, saj tako ne samo krepijo svoj domišljijski svet, temveč vplivajo tudi na njihov razvoj. Sicer pa številni strokovnjaki razlagajo o mnogih pozitivnih učinkih branja ter poslušanja pravljic. Lahko bi rekli, da so kot kakšen čudežni napoj, ki sicer učinkuje z nekolikšnim časovnim zamikom, saj je pravljični svet lepa popotnica za življenje.

 

KAKO IZBIRAŠ PRAVLJICE?

V začetku ustvarjanja pravljičnega kanala, sem seveda prebirala najbolj znane tuje ter slovenske pravljice, a sem kmalu spoznala, da določene v sebi subtilno nosijo negativna, temna sporočila; kot na primer volk poje ljudi ali živali, čarovnica ugrabi otroka, zapre deklico v stolp, … Takšnim pravljicam se sedaj izogibam in mnogo raje prebiram sodobne pravljice z zanimivo vsebino, močno sporočilno vrednostjo, pravljice s pozitivnimi ter spodbudnimi nauki.

Veliko predlogov pravljic pa prejmem tudi s strani staršev, ki mi napišejo čudovita sporočila na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. z željami, da preberem najljubše pravljice njihovih otrok. V uvodnem pozdravu in na koncu se jim tudi zahvalim za predlog o tako poučni pravljici z zanimivim naukom in te besede poslušalcem zelo veliko pomenijo. Se pa zgodi, da moram kakšen predlog tudi zavrniti, ker ocenim, da pravljica v sebi nosi negativna sporočila.

 

KATERA PRAVLJICA JE TVOJA NAJLJUBŠA PRAVLJICA?

Težko bi se opredelila katera pravljica je tista najljubša, saj je prav vsaka pravljica nekaj posebnega. Prav vsaka v sebi skriva svoje sporočilo in vedno znova me presenečajo sodobnejše pravljice, kako zelo poučne ter spodbudne so lahko. Veliko mi pomeni vsebinska vrednost same pravljice, način pripovedovanja, pozitiven nauk, in seveda tudi čustven vidik. Ob nekaterih pravljic pritečejo tudi solze, kar pomeni, da so se me zelo močno dotaknile.

Mojemu Alešu je zaenkrat najljubša pravljica Cesarjeva nova oblačila, saj lepo ponazarja trenutno situacijo v kateri živimo, ko vsi samo hvalijo »cesarja«, zelo redki pa si upajo povedati svoje iskreno mnenje na primeren način seveda. Mnogi namreč zgolj sledijo usmeritvam, njihovo kritično razmišljanje  se je v poplavi obveznosti ter pomanjkanju časa žal izgubilo. Tega nam zagotovo primanjkuje.

KAKO POTEKA REALIZACIJA TOVRSTNIH VSEBIN?

Kot sem že prej omenila sva oba z Alešem zelo perfekcionistična in tudi pri ustvarjanju pravljičnih vsebin ni nič drugače. Pravljice izbiram sama s pomočjo pozitivnih priporočil ali pa jih želijo slišati otroci. Če knjig nimam v svojem knjižnem kotičku, obiščem knjižnice, kjer me že dodobra poznajo in si izposodim knjige. Nato vsako pravljico predhodno preberem ter si pripravim uvodni ter končni sestavek z naukom. Sledi priprava studia, scene ter morebitne scenografije, ki jo prilagodim glede na vsebino vsake pravljice. Scenskih elementov se je do sedaj nabralo že kar precej.

Nato sledi snemanje, kjer je potrebno poskrbeti za osvetljavo in ton. Včasih se pri snemanju seveda tudi zmotim in to Aleš v montaži skrbno pregleda in izreže. Prav tako vsebini doda tudi grafike, zvočne efekte ter glasbeno podlago. Ne smemo pa pozabiti še na barvno korekcijo in dodajanje uvodne ter končne špice.

Potem sledi render v format primeren za YouTube platformo in priprava prikazne sličice, ki je za poslušalce zelo pomembna. Pri nalaganju vsebine na YouTube pa je seveda potrebno vnesti še vse potrebne informacije, dodati oznake, s pomočjo katerih starši in otroci najdejo pravljico, ki jo iščejo. Sicer se vse skupaj sliši precej enostavno, a je celoten proces precej kompleksen. Ker pa vse počneva s srcem, nama ustvarjanje pravljične vsebine predstavlja pozitivno izkušnjo.  

https://www.youtube.com/shorts/2mKP3Rp_mMM 

 

KAKŠNI SO PLANI ZA NAPREJ?

Do sedaj sva posnela in pripravila že blizu 300 slovenskih ter tujih pravljic. Vmes sva se lotila tudi posebnega izziva, namreč posnela sva 100 zaporednih pravljic v stotih zaporednih dneh. To je bil precej  zahteven podvig, a sva ga zelo uspešno izpeljala in sva res ponosna na ta dosežek. Drugače pa prav vsak teden objaviva 3 nove pravljice in en skupek večih pravljic s skupno tematiko (8 pravljic bratov Grimm, 7 najlepših slovenskih pravljic, 7 zabavnih pravljic … ), ki imajo po statistiki sodeč precej več ogledov in jih otroci raje poslušajo.

V prihodnosti se želim ob snemanja pravljičnih vsebin še bolj povezati in približati gledalcem in v mislih imam nekakšno mini »turnejo« po vrtcih, knjižnicah, domovih za ostarele, ... lahko mi napišejo sporočilo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in z največjim veseljem se bom odzvala njihovim povabilom. In tako bom lahko ponovno prišla v stik s srčnimi otroki, njihovimi iskrenimi pogledi ter iskrivostjo, ki jo nosijo v sebi.

OTROCI SO NAŠ NAJVEČJI ZAKLAD IN ZASLUŽIJO SI NAŠO POZORNOST.