Potop vase in premagovanje lastnih strahov

Ekskluzivno smo se pogovarjali z enim izmed najboljših mednarodnih inštruktorjev za potapljanje na vdih, difovcev in osebnim trenerjem in nedvomno daleč  najboljšim inštruktorjem freedivinga v Sloveniji, s Tadejem Černošem, ki trenira prvake in guinessove rekorderje v potapljanju na vdih, njegovi Inhale Blue tečaji in Blue Weeki, tečaji potapljanja na vdih za začetnike in napredne potapljače na Pagu in Silbi pa so vsako leto zelo težko pričakovani. Še vedno se jim lahko pridružite na https://www.inhaleblue.com/

 

 

 

 

 

        V svetu športa ste dobro zapisani, saj ste eden izmed trenerjev z najbolj širokim znanjem pri nas. Na katerih področjih vse ste delali do zdaj?

Delal sem res na stevilnih podrocjih v sportu ter z njim povezanom zdravstvom in rehabilitacijo, tako pri vrhunskih sportnikih kot rekreativnih. Kot trener sem se udelezil Olimpijskih iger v Vancouverju in Sochiju. Kot kondicijski trener delujem 24 let s stevilnimi sportniki, kot terapevt in zunanji sodelavec pa sem sodeloval z mnogimi znanimi strokovnjaki na pozdrocju medicine vkljucno z Soca rehabilitacijskim centrom.

 

 1. Najbolj pa vas povezujejo s potapljanjem na vdih. Ste vodilni na tem področju pri nas. Po čem izstopate? 

 S potapljanjem na vdih sem povezan od mladih let, bolj specialno pa sem se zacel ukvarjati 24 let nazaj. Prikljucil sem se Apnea Akademiji, ki ima na tem podrocju pod vodstvom legendarnega Umberta Pelizzarija kar najvec strokovnega znanja. 10 let sem se izobrazeval pod njegovim okriljem, leta 2010 pa me je povabil v svoje vrste kot ucitelja, edinega Slovenca, ki je kadarkoli pouceval v omenjeni akademiji in to si stejem v veliko cast.

 

 1. Pred leti ste ustanovili Inhale Blue, šolo potapljanja na vdih, ki uživa mednarodni ugled. Pravijo vam kar inštruktor inštruktorjev, mogoče zato, ker učite na najvišjem nivoju na tem področju?

Verjetno. Potapljanje na vdih je zelo kompleksen sport. Je mesanica dovrsenih tehnicnih vaj, ki se prepletajo z pravilnim psiholoskim pristopom. V nasem sportu ne velja le ,, pritisni mocneje in bo slo,, pri nas je potrebno da um vodi telo in ga nadzoruje, to pa postane pod vodo vcasih pravi izziv. Moja vloga je,da pri potapljacu prepoznam strahove, mu dam stabilnost in varnost, zaupanje. Zelim da v cloveku razvijem pristen in ljubec odnos z morjem. Da se vsakic na gladino vrne z nasmehom.

 

 1. Kdaj ste se zaljubili v potapljanje na vdih in zakaj, glede na to, da ste vsestranski športnik in bi lahko bili uspešni na katerem koli področju?

V mladih letih sem se ukvarjal z mnogini sporti. Atletika, skok v daljino, smucanje in odbojka, kjer sem bil kapetan Mladinske slovenske reprezentance. V kasnejsih letih, sem si zazelel nekaj bolj ,, neznega,, ali mogoce bolj ,,izzivalnega,, zato sem se odlocil za potapljanje na vdih.

 

 1. Potapljanje na vdih je zadnja leta v velikem vzponu. Zakaj je temu tako?

Res je. Potapljanje na vdih je v hitrem vzponu. Ljudje si od nekdaj zelijo raziskovanja pod vodo. Mnoge odvrne kaksna neprijetna izkusnja z morjem, ostale drzi krc radovednosti in ti se odlocijo da poskusijo. Manjsi.pripravljenosti v preteklosti sigurno pripisujem tudi neznanju na tem podrocju. V raziskavah je bil omenjen tudi film Zrelo, ki nesmiselno prikazuje morskega psa kot grozeco.nevarnost pod vodo. Ljudje nesmisel na televiziji povezejo s strahom in ta naredi svoje.

 

 1. Nekateri bi potapljanje na vdih označili za nevaren šport, vi, ki ga dejansko živite pa ste mnenja, da je to eden izmed najbolj anti stres športov, ki se ga lahko nauči vsak, je tako?

Mnogi ljudje ta sport opredelijo.kot suiciden. To je res velik nesmisel. Mi zelimo na povrsje da zajamemo zrak. Za nov potop. Za nova dozivetja. Dlje casa pod vodo, pa pomeni vec sproscenosti. Ce je ta nadzorovana in varna, nas pripelje do nepozabnih dozivetij. Da. Vsekakor se tega lahko v vecji ali manjsi meri nauci vsak.

 

 1. Ko sva ravno pri anti stresu...kako nam lahko tehnike potapljanja na vdih pomagajo pri premagovanju stresa in dobrobiti za življenje?

Tehnike dihanja, raztezanje dihalnih misic, joga, mentalne tehnike sproscanja, vse to omogoci, da se nase telo.temu primerno pozitivno odzove. Umiri se srcno utrip, zbistri se misel, izboljsajo se kardiovaskularne funkcije telesa, hormonalna neravnovesja, izboljsa se celostna sposobnost telesa. Zaradi izboljsanja izkoristka kisika v telesu, so tudi vzdrzljivejsi v drugih sportih in sposobnejsi v sluzbah,ker lahko kontroliramo stres.

 

 1. Kako se sploh začeti potapljati?

Potapljati se lahko zacnemo ze zelo zgodaj. Ze davno nazaj sem opazoval, kako se starsi bojijo.za svoje otroke, ko se zacnejo spoznavati z globino morja. Starsi sicer lahko.preprecijo otroku potapljanje in raziskovanje morja zaradi strahu pred tem, da bo nekaj narobe, vendar nesmiselno. Ustanovil sem mojo potapljasko solo, ki.s pravilnimi pedagoskimi pristopi uci mlade potapljanja na vdih. Sedaj imam tabore za otroke na Silbi in Pagu. Starsi so.mirni otroci pa navduseni.

Za starejse imam ravno tako sistematicen pristop. Skupine ucim dihalnih tehnik in tehnik izenacevanja pritiska v Ljubljani na delavnicah. Vsak mesec pa odpeljem skupino tudi v globok termalni bazen v Italiji, poleti na tabor potapljanja na Pag. Potapljati se je treba varno. Vedno v parih. To je pravilo.

 

 1. Pravijo da je potapljanje z jeklenko za tiste, ki radi raziskujejo podvodni svet, potapljanje na vdih pa za tiste, ki radi raziskujejo sebe. Kaj je v resnici največja razlika me "scuba in freedivingu"?

Da. Potapljanje na vdih je vstop v svet sebe. Svojih globin. Svojih strahov. Je izziv za vsakogar, pa ne govorim o doseganju globine v metrih. Ta pride sama od sebe. Globine v nas samih nas presenetijo. Razgalijo.

 

 1. Kaj bi odgovorili človeku, ki bo rekel- Potapljanje na dih ni zame, jaz ne morem držati dih pod vodo niti 15 sekund ...

Menim, da je to strah pred seboj. Mogoce pred novim izzivom.ali.pred tistim, casar se boji, da bo nasel v sebi. Drugega vzroka ne vidim.

 

 1. Ste mnenja, da ljudje še vedno ne razumejo, kaj je potapljanje na vdih v resnici in je pri nekaterih napačno razumljen, sploh ker ga v nekaterih filmih in dokumentarnih napačno prikazujejo?

Tako je. Kot sem omenil ze prej, lahko film prikaze vsebino, ki se zdalec ni realna. Reziserji zelijo gledanost. Realnost mnogokrat ni zanimiva. Pod vodo je svet, ki ga clovek se vedno ne pozna dobro, zato je moja zelja, da se snemajo filmi, ki.prikazujejo.podvodni svet z vso lepoto, ki smo jo delezni mi potapljaci.

 

 1. Treba je ločiti med tekmovalnim in rekreativnim potapljanjem na vdih. Mogoče to ljudje ne ločijo- da pri tekmovanju gre za testiranje limitov in včasih celo dokazovanju ega?

Sem mnenja, da je tekmovalnost v nasem sportu naredila veliko slabega. Kljub temu, da treniram tekmovalce v pptapljanju na vdih, kjer je moja vloga da vcasih iz njih ,, istisnem,, tudi malo vec, jim velikokrat postavim.vprasanje ,, Se se spomnis, zakaj si,se zacel potapljat? Zaradi uzitka, ki ne sme biti nikoli na stranskem tiru,,.

Ego je prisoten v vsakem sportu. Tudi tukaj. Alarmantno je, ko pri tekmovalcu opazim, da mi ne govori vec o obcutkih, temvec le o metrih. Takrat vem, da morava spet stopiti korak nazaj. Mnogim ravno zaradi ega ne uspe.

 

 1. Imate super projekte, kot so Silba v srcu, Blue Week na Pagu ... Nam poveste več o tem?

Imam kratka izobrazevanja o tehnikah dihanja, izenacevanja pritiska za zacetnike in naprednejse. Na Pagu vodim MODRI TEDEN, ki vljucuje vse omenjeno, ter potope v globino 2 x dnevno. Tudi ta tecaj je namenjen vsakomur. Imam vec instruktorjev pristop pa je zelo.oseben- individualen. Pptopi so snemano s kamero, izvajamo videoanalizo itd. Teden je prekrasna dogodivscina za vsakogar. Na otoku Silba in na Pagu vodim tudi tecaj za otroke od 5 let starosti naprej.

 

 1. Otroci, ki pridejo k vam na tečaj so navdušeni, prav tako kot odrasli. Zaradi česa največkrat?

Zelo se zavzemam, da vsak dobi tisto, kar si je zelel. Nekateri premagat strah pred goobino, nekateri bi radi bili vec casa pod vodo, za nekatere je to teden ANTISTRESA.  Z a otroke pridobljena samozavest in kontrola, za starse spoznanje, da je otrok.tudi.pod vodo lahko varen.

 

 1. Šola Inhale Blue se od ostalih šol zelo razlikuje.  

Da. Nas pristop je res individualen. Ker zelim, da vsak dobi cimvec znanja, imam skupine, ki so zelo majhne. Imam cca 4 ljudi na enega instruktorja. Naredijo zelo veliko potopov in dobijo ogromno informacij in znanja.  Moj cilj je dosezen, ce so srecni, varni in jim prikazem podvodni svet v najlepsi luci.

     16. Ste edini inštruktor v Sloveniji, ki ste v  Apnea Akademiji poučevali z legendarnim Umbertom Pelizzarijem.

Ko sem bil star 20 let in sem se zelel nauciti najvec, sem se odsel.ucit v Egypt k najboljsemu takrat na svetu Umbertu Pelizzariju. Umberto Pelizzari je legenda. Je ucenec Enza Majorke, cloveka, ki je igral v kultnem filmu BIG BLUE.

Dolga leta sem vsako.leto 2x obiskoval njegove tecaje in se ucil. Na vsakem tecaju je z menoj naredil psihicni in fizicni test vzdrzljivosti, katerega namen sem razumel kasneje, saj me je na moje popolno.navdusenje sprejel v svoje vrste kot ucitelja. Na koncu tecaja naprimer, smo.imeli tekmovanje v potapljanju. Pravilo je, da na tekmovanju vedno.napoves vnaprej globino, ki je za nekaj metrov manjsa, kot si jo.kdajkoli zmogel na treningu. Ker je bil moj rekord takrat 45 m sem napovedal, da bom zmogel 40 na tekmi in napisal na napovedni.list za tekmovanje. Umberto je stal za menoj. Precrtal mojo napoved in pred menoj napisal 50 m. Lahko si mislite, da nisem spal.niti.minute tisto noc, saj sem razmisljal le to, kaj bo, ce razocaram svojega ucitelja. Potop je bil en mojih najbolj  stresnih, globina pa zlahka osvojena. Na tak.nacin je treniral mojo stabilnost, jaz pa zaupanje vase. Neizmerno.sem mu hvalezen.

 

 1. Če vam omenim ime Enzo, kaj to pomeni za vas?

O Enzu je bil posnet legendarni film BIG BLUE, ki si ga je ogledal.skoraj cel svet. Enza sem spoznal v Rovinju,saj je del nase Apnea Akademije. Neizmerno sem vesel, da sem ju spoznal in sem pridobil znanje od tako imenitnih oseb. Oba sta zaznamovala clovestvo in postavila temelje za vse nas. Orala sta ledino beri morje hahah. Enzo se je potaplal do pozne starosti, z Pelizzarijem sva prijatelja in zahvalim se mu vsako leto posebej za izkusnje, ki mi jih je nesebicno dal. To v sedanjih casih ni vec obicaj.

 

 1. Znani ste tudi kot eden izmed najboljših osebnih trenerjev pri nas.

Treniral sem kar nekaj potapljacev na vdih, ki sedaj krojijo svetovni vrh potapljanja na vdih. Med drugim treniram globino z Guinnesovim rekorderjem na cisti kisik,( 24.32min) Budimirjem Sobatom. Pocasi ze stopa proti svetovnemu vrhu.

 Inštruktor Tadej Černoš in guinessov rekorder v statiki Budimir Šobat