Zakaj je ples pomemben?

Začelo se je novo šolsko leto in vrata je odprlo tudi Plesno mesto. Anita Vihtelič, ki z Markom Hrenom vodi Plesno mesto, je z nami delila nekaj zanimivih informacij!

Kaj počneš v teh dneh?

Te dni pridno dvigujem telefone in podajam informacije o naši plesni ponudbi. Večinoma so starši presenečeni, ko jim razložim, da je naš program pripravljen kot šolanje. Vsaka starostna stopnja ima pri nas samostojno skupino. Zelo se zavedamo, da se da do 7. leta zelo veliko narediti na otrokovi motoriki. Ker pa moram vsak dan tudi vsaj malo zaplesat, pa te dni z otroki in Ribičem Pepetom pridno vadimo za prihajajoče nastope.

Kako se pripravljate na novo sezono?

Naši tekmovalci so že pričeli s treningi v sredi avgusta, saj se bodo nekateri že ta mesec udeležili svetovnega prvenstva v Ostravi. Veliko nastopamo, saj želimo svoje programe predstaviti na vizualni način, hkrati pa pripravimo tudi animacije, da se nam otroci lahko pridružijo kot na neki poskusni vaji ali pa se samo poveselijo z nami, saj je ples ne samo učenje ampak tudi zabava. Pripravljamo pa tudi avdicijo za hip hop, street, rock'n'roll in jazz tekmovalno skupino, za vse, ki bi se radi plesa lotili bolj resno.

anita otroci pepe web

Slovenija je plesna velesila in plesnih šole je res veliko, tako rekoč vsak dan zraste kakšna nova, kot gobe po dežju. Kaj porečeš na konkurenco?

Zdravo konkurenco vsekakor pozdravljam, je pa res, da plesne šole rastejo še hitreje kot gobe po dežju. Žal nekatere niso niti registrirane pri Plesni zvezi Slovenije. Marsikdo vidi tu veliko tržno nišo, naredi 3 tečaje ali pa je bil sam plesalec in že je tu nova plesna šola. Programi so navadno res cenejši, vendar z razlogom. Nekateri starši so zadovoljni, da njihov otrok samo malo miga, spet drugi si želijo celostnega pristopa od majhnih nog do usmerjanja v šport. Najbolj žal mi je, ko slišim, da je otrok že plesal in da se mu je ples zameril, ker vse skupaj ni bilo nič. Vsekakor priporočam plesne šole s tradicijo, celostno ponudbo, torej znajo vzgojiti svoje tekmovalce, ki napredujejo in vlagajo v razvoj plesa, organizirajo nastope in tekmovanja in poskrbijo za izobraževanje svojega pedagoškega kadra.   

Zakaj priporočaš da otroci izberejo ravno ples?

Zato, ker se vsi zelo radi gibamo ob glasbi in je to neke vrste zabava in sprostitev. Da ples pozitivno vpliva na zdravsveno stanje je tako ali tako znansveno dokazano. Plešemo lahko že v maminem trebuščku in vse tja do 80. leta ali še cez.  Za mlajše otroke je ples odličen za pridobivanje koordinacije in drugih motoričnih sposobnosti, prav tako razvija posluh in ritem in pozitvino vpliva na sociološki razvoj otorka. S plesom na nek način spoznavaja tudi bonton in še posebej bi poudarila, da je ples pomemben dejavnik v otrokovem celovitemu razvoju. Če otroka vključimo v ples že v rani mladosti, bo veliko lažje navezoval stike z nasprotnim spolom. Osebno zelo priporočam plesno dejavnost in kasneje tudi ples kot šport, saj najstniki kljub temu, da  »garajo« za svoje rezultate - torej pridobivano delovne navade, se hkrati zabavajo in družijo, kar pa vsi vemo, da najstniki to potrebujejo. Veliko bolje je, da to počneje v pozitivno naravnani organizirani skupini, kot da postopajo po ulicah ali lokalih in si tam iščejo zabavo.

Kako pa fantje in ples?

Ja tudi to je posebno poglavje. Tu imajo nekateri starši težavo, ki mislijo, da ples ni za fante, kar pa seveda ni res. Tudi fantje radi plešejo, le če jih prepozno vključimo jim je veliko bolj nerodno, kot deklicam. Ples je res prijetna oblika druženja za oba spola, še posebej v zrelih letih, ko se je težko poditi v telovadnici za žogo. Ženske še posebej rade plešejo in si želijo, da bi mož znal plesati. Torej mamice, največ lahko naredite ve, če boste svojega sina vpisale v plesno šolo in ga pri tem vzpodbujale.