Art Expo je popolnoma navdušil

2. ART Expo Ljubljana se je slavnostno otvoril 12.9. Gre za največji kulturno-umetniški dogodek, ki je v pet dnevnem dogajanju zajemal vse od slikarstva, grafike, mode in tudi asemblaž, dizajn, scenografijo, keramiko, umetno obrt in številna predavanja ter glasbo. Predstavilo se je kar 352 umetnikov iz 30 držav.

Na 2. ART Expu se je odvilo več kot 60 različnih dogodkov na Gospodarskem razstavišču, kjer  se s svojimi »cornerji« predstavljala glavnina razstavljavcev, spremljevalna lokacija Expa je bila BTC City Ljubljana, kjer so potekale samostojne in skupinske razstave umetnikov, obenem pa se bo v sklopu 2. ART Expa v SiTi Teatru odvilo kar 18 predstav in koncertov, ki bodo potekali še v mesecu oktobru.

Slavnostno otvoritev in zaključek je vodila Kaly Kolonič, ki se je na Art Expu znašla tudi v vlogi razstavljavke svojim energijskih slik in nakita, piarovke in predavateljice. Na otvoritvi se je zbralo več kot 1.700 ljudi, med njimi veliko veleposlanikov- Italije, Brazilije, Kazakstana, Hrvaške, Turčije, ambasadorji in častni konzuli, direktorji največjih podjetij in veliko znanih estradnih obrazov, ljubiteljev umetnosti, kreatorjev ter modeli World Top Model Slovenia.

Predsednik AAMI Corporation-a in odgovorni vodja ART Expa Ljubljana g. Miha Murn je v otvoritvenem nagovoru poudaril, da izvedba projekta brez podpore generalnega partnerja, družbe BTC d.d., ne bi bila mogoča. Slednji namreč podpirajo AAMI zgodbo že od samega začetka in tako se je tudi 1. ART Expo Ljubljana odvil na lokaciji v BTC Cityju. Miha Murn je poudaril tudi vizijo projekta za prihodnost: »Z izvedbo letošnjega Expa smo dosegli praktično nedosegljivo število razstavljavcev za kulturni dogodek v Ljubljani. Z veseljem naznanjam, da je cilj in 3 vizija naslednjega ART Expa Ljubljana združiti 500 razstavljavcev na še večjem prostoru s še boljšo postavitvijo.«

Podžupan MOL Dejan Crnek je povedal: "Včasih so rekli, da na mladih svet stoji in danes tukaj lahko vidimo, da je to resnično. Tudi ko se je Ljubljana začela razvijati pred 13 leti z veliko naglico, je bilo težko premakniti stvari, če ni bilo hrabrosti in tudi tako hrabrost imate vi, vaša ekipa in rezultat - tako kot v Ljubljani, je danes na dlani. Več sto obiskovalcev danes in v petih dneh 10.000, ki bodo ponudili priložnosti vsem tistim mladim, ki se danes tukaj predstavljajo. In še nekaj dobrega ste naredili - vsi vemo, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, ampak vi ste združili dve entiteti: najlepše mesto na svetu in najbolj razvijajoče se mestece znotraj mesta BTC City. Kajti Ljubljana ne bi bila to, kar je, brez BTC Cityja saj z njimi dejansko zelo dobro sodelujemo in si sledimo v naših željah in hotenjih."

Na 2.ART Expu Ljubljana velja med 350 razstavljavci izpostaviti slednje umetnike in likovne inštitucije: Jože Murkovič interierji, Ratko Pušelja, Rok Blenkuš, Art Gallery 5’14, Siniša Kulaševič, Rajko Požar, Žaklina Gligoriveska, Stane Jagodič, Iztok Šmajs Muni, Tadej Žugman, Lojze Spacal, Boleslav Čeru, Galerija Runa, Urška Košir, Ivan Kolonič in Divine Kaly by Kaly Kolonič, Blaž Slapar slikarska šola, Milan Unkovič, Eduard Belsky, Gregor Pratneker, Hui Chin Cho, Iztok Šmajs Muni, Fotosfera, Kuolmi, More Than Beauty by Jelka Verk, Neon Rabbit. Poleg slovenskih umetnikov je bilo veliko razstavljavcev iz drugih držav, Kitajska Japonska, Makedonija, Španija, Hrvaška, Italija, Avstrija, Francija, Madžarska, Češka, Indija, Brazilija, Slovaška, Ukrajina, Rusija, Srbija, USA, Peru, Nizozemska, Nemčija, Sirija, Tunizija, Iran... 

Helena Petrin, članica Upravnega odbora družbe BTC, ki je generalni pokrovitelj 2. Art Expa je poudarila, da je družba že 30 let goji prijateljski odnos do kulture ne le s svojimi umetniškimi deli ampak s povezovanjem in podporo mladim umetnikom, ki si želijo preboja in jim BTC pri tem pomaga. Celotno območje BTC City je prepredeno s skulpturami, ki so dostopne vsem obiskovalcem, vsak se lahko odpravi na »Art Tour« oziroma sprehod po mestu kulture in umetnosti.

Goste je pozdravil veleposlanik Federativne republike Brazilije, njegova ekscelenca, g. Renato Mosca de Souza, častni pokrovitelj Brazilskega paviljona na 2. ART Expu Ljubljana, kjer se predstavlja več kot 50 brazilskih umetnikov. V govoru je poudaril, da je ključnega pomena vzpostaviti še boljšo povezavo med brazilsko in slovensko kulturo in izrazil navdušenje nad izvedbo mednarodnega kulturno-umetniškega festivala na takšni ravni, kot je 2. ART Expo Ljubljana.

Ga. Nuša Smolič, COO in Predsednica ART Expo komisije je poudarila: »Nadvse pomembno je sodelovanje na vseh ravneh in zgodba 2. ART Expa Ljubljana ne bi bila mogoča brez umetnikov in naših poslovnih partnerjev. Naj ART Expo dobiva v Sloveniji temelje, kot si jih zasluži, ne glede na nazive in naj šteje kreativnost, zanos in povezovanje.

Na slavnostni otvoritvi je bila g. Benu Watkinsu, vodji svetovno znane glasbene skupine Juno Reactor, podeljena AAMI nagrada za izjemne dosežke na področju glasbe za leto 2019. Kot posebni gost je nastopil svetovno znani pianist Joe Meixner, ki je s svojim nastopom okronal mednarodno noto kulturno-umetniškega spektakla 2. ART Expo Ljubljana.

Zmagovalci letošnjega Expa: 3. mesto: Rajko Požar, 2. mesto: DH fashion- David Hojnik, 1. mesto- Siniša Kulašević.

Od spremljevalnega programa so še posebej navdušili, Aleona Sultanova- Avtorske ruske romance Duo Al- Chemy, Camerata Laibach- koncert klasične glasbe, Erika Kralj- predavanje retorike in javnega nastopanja, Jasna Kralj Pavlovec- predavanje od urbanizma slovenske obale in Umetnost- vzorci, ki navdihujejo. Gea Erjavec (koreografinja in umetnostna plesalka), Joe Meixner (svetovno znani pianist), DJ Crocy, Jurka Zoroja (prečna flavta) in Maja Tajnšek (klavir), Karyn in Tim Žibrat- solo koncert in klavir, Kiki Klimt- mecenstvo umetnosti skozi čas, Djanje Gaby- Djanje progressive in downtempo glasbe.

Art Expo so obiskali tudi estradniki, ki so ljubitelji umetnosti in mode ...

Na Art Expu je razstavljala tudi Kaly Kolonič, ki je vodila tudi slavnostno otvoritev in zaključek, se znašla v vlogi piarovke dogodka in predavateljice. V njenem razstavnem prostoru, kjer je razstavljal tudi njen oče Ivan Kolonič, jo je obiskalo veliko znanih Slovencev, njenih dobrih prijateljev in varovancev.

Kaly v družbi mame Mirjane in očeta Ivana

Tanja Ribič je objela Kaly tik preden je ta šla na oder

 Art Expo so si ogledale tudi World Top Modelke