Prestižna trofeja v filmskem svetu je?

OSKAR – PRESTIŽNA TROFEJA V FILMSKEM SVETU

Znane so že nominacije za podelitev prestižne filmske nagrade Oskar. Slavnostna podelitev zlatih kipcev  se bo odvijala 27. Marca 2022 v gledališču Doldy v Hollywoodu. V živo bo podelitev prenašala televizija ABC. Podelitev bo prvič imela voditelja, čeprav naenkrat ime še ni znano kdo bo to.

Zanimivo je, da so letošnji nominirani filmi bolj ali manj s temačno noto.  Kdo bo odnesel domov prestižno trofejo – Oskarja, je stvar žirije. Upam, da bo izbor pravi.

A pustiva zdaj filme in poglejva:

  • Kaj je ta skrivnostna trofeja Zlati kipec Oskar.
  • Kako je Oskar nastal in
  • Zakaj se sploh imenuje Oskar?

NAJBOLJ PRIZNAVNA TROFEJA NA SVETU, KIPEC OSKARJA, OD LETA 1929 STOJI kot največja motivacija in želja vseh filmarjev.

 

Oskar – zlati kipec velja za najbolj prestižno trofejo v filmskem svetu. Korenine Oskarja  segajo v leto 1929. Kmalu po ustanovitvi zlate Akademije za filmsko umetnost in znanost leta 1929 v Los Angelesu,  je novo nastala organizacija priredila večerjo v Kristalni dvorani hotela Biltmore v središču Los Angelesa. Namen te je bil postavljanje novih načrtov in ciljev za naprej.

Pogovarjali so se o načrtih, kako doseči čim boljše filmske dosežke in tudi kako spodbuditi odličnost na vseh vidikih filmske umetnosti

Skupina se je strinjala z uvedbo nagrade, ki bi bila podeljena enkrat letno. Umetniški  direktor MGM Cedric Gibbons je oblikoval kipec viteza, ki stoji na filmskem kolutu  in drži križarski meč. Akademija je povabila losangeleškega kiparja Georgea Stanleyja, da je dizajn uresničil  – in rodil se je svetovno znani kipec.

VITEZ IMENOVAN OSKAR

Od prve podelitve nagrad 16. maja 1929 je bilo v Blossom Room hotela Hollywood Roosevelt podeljenih več kot 3000 kipcev. Vsakega januarja livarna likovne umetnosti Polich Tallix v newyorški dolini Hudson izdela nove zlate kipce.

Oscar je visok 34 cm  in tehta 3,88 kg. Filmski kolut vsebuje pet krakov, ki označujejo pet izvirnih vej Akademije: igralce, režiserje, producente, tehnike in pisce. Čeprav kipec ostaja zvest svoji prvotni zasnovi, se je velikost podlage spreminjala do leta 1945, ko je bil sprejet trenutni standard.

Kipec, ki se uradno imenuje Oskar za zasluge, je najbolj znan po vzdevku Oskar. Čeprav izvor priimka ni jasen, pa priljubljena zgodba pravi, da je akademska knjižničarka Margaret Herrick, ko je prvič videla trofejo, pripomnila, da je podoben njenemu stricu Oscarju. Akademija je vzdevka uradno sprejela šele leta 1939, vendar je bil do leta 1934 že dovolj splošno znan, da ga je hollywoodski kolumnist Sidney Skolsky uporabil v prispevku, ki se nanaša na prvo zmago Katharine Hepburn kot najboljšo igralko.

STVAR, IZ KATERE SO SANJE

Kipci so iz masivnega brona in prevlečeni s 24-karatnim zlatom. Zaradi pomanjkanja kovin med drugo svetovno vojno so Oskarje tri leta izdelovali iz  mavca. Po vojni je Akademija prejemnike povabila, da mavčne figure zamenjajo za pozlačene in kovinske.

 

KOLIKO KIPCEV IZDELAJO ZA PODELITEV?

Nominiranci po kategorijah so že v naprej znani. Vendar pa Akademija ne nikoli ne ve,koliko kipcev bo podelila, dokler ne bodo ovojnice odprli na noč Oskarjev. Čeprav je število kategorij znano vnaprej, je možnost izenačenja in več prejemnikov vedno prisotna.  . Tako kot vsa  leta do sedaj, bodo morebitne presežne nagrade shranjene v trezorju Akademije do dogodka prihodnje leto.

Več kot 80 let po tistem prvem srečanju v Hollywoodu bi lahko uspeh Oskarja kot simbol filmskih dosežkov verjetno presenetil vse tiste, ki so se večerje udeležili. Oskar je resnično postal prava trofeja v filmskem svetu in sanje vsakega, ki s poda na to pot.

 

Zapis: Alenka Dijak

Foto:Canva