Kaj je razlog, da se Vinko poslavlja od Čukov

Po 29. letih nadvse uspešne glasbene kariere z eno najpopularnejših skupin v Sloveniji, tisočih nastopih in milijonih prevoženih kilometrih, stotinah neprespanih nočeh, se od skupine Čuki poslavlja ustanovni član skupine, basist Vinko Cankar.

Pred kratkim so Jože, Matjaž in Jernej prijatelju Vinku za njegov 60. rojstni dan podarili psičko pasme border colli. Takrat večina še ni slutila, kaj pravzaprav pomenijo vse skrite podrobnosti na velikem plakatu, ki je visel sredi Vrhnike, kjer je bila poleg psičke naslikana tudi bas kitara, ki je obešena na klin. To v glasbenem žargonu pomeni, da nekdo preneha z igranjem instrumenta. In prav to so Čuki hoteli povedati. Vinko se je namreč 1. februarja uradno upokojil, hkrati pa je fantom sporočil tudi, da bi zaključil z aktivnim igranjem. Novica je Čuke najprej seveda pretresla, toda Vinka razumejo, saj intenzivnost dela in nastopanja Čukov nikakor ne pojenja, ampak že skoraj 30 let v istem tempu nizajo hit za hitom in razveseljujejo poslušalce vseh generacij.

Vinko je pri Čukih sicer najstarejši član in mlajšima Čukoma Jerneju in Matjažu bi lahko bil že oče, ampak s svojim šarmom in dobro voljo prav nič ni kazalo, da bi ne bil kos mnogo mlajšim članom. Z vodjo skupine Čuki Jožetom Potrebuješ sta na odrih sicer že od vsega začetka, skoraj 30 let, od leta 1988. Toda Vinko je takrat imel za seboj že veliko let glasbene kariere.

Vinka se bodo številni oboževalci spomnili predvsem po uspešnici Poletna, ki je ena od slovenskih nepozabnih uspešnic, ki nas bodo vedno spominjale na lepe in tople poletne dni na morju, brez skrbi…."Enkrat pa bom tam ostal in ko bom nekam vse poslal in za zmeraj odpotoval… “. Za vsak hec pripravljen Vinko, je bil maskota in legenda hkrati. Nepozabne so tudi njegove vloge v videospotih, kjer se je enkrat prelevil v kavbojca, drugič v skejtarja in lahko rečemo, da njemu je prav vsaka vloga pristajala.

Seveda Čuki že iščejo novega basista, ki ga bo pomagal uvesti tudi Vinko. V studiu že snemajo novo uspešnico in Vinko bo s fanti dokler ne najdejo novega člana. Kakšen bi moral biti novi član, smo povprašali Jožeta, ki je povedal: “Tehnično formalno mora biti basist po instrumentu in po glasu, predvsem pa mora imeti rad glasbo, posebej slovensko, pa ljudi in žival, se ve. Skratka, saj nas poznate, biti Čuk je posebno agregatno stanje. Če kdo začuti, da bi rad letel in prepeval z nami, naj se nam kar javi.”

Kaj bo Vinko počel v penziji se ni treba bati. Poleg svoje kmetije ima še mnogo konjičkov, slikanje, planinarjenje, fotografiranje, gotovo pa bo napisal še veliko pesmi, tudi za Čuke, katerim je napisal tudi besedilo za pesem Lahko noč, s katero so Čuki lani sodelovali na festivalu Polka in valček. S psičko Megi bo čuval ovce in skrbel za dobro kondicijo, saj bodo s Čuki gotovo še hodili v hribe in kolesaril. S fanti seveda ostajajo nerazdružljivi prijatelji. S Čuki bo Vinko odšel tudi še na letošnje križarjenje po Zahodnem Sredozemlju, kjer bodo zabavali goste s svojimi hiti in takrat bo pesem Poletna gotovo zvenela še posebej nostalgično. Sicer pa se bo Vinko Cankar uradno poslovil na velikem koncertu, ki ga bodo Čuki pripravili ob začetku praznovanja 30 letnice nadvse uspešne glasbene kariere proti koncu letošnjega leta.