VESTE KOLIKO PO ROKU LAHKO ŠE ZAUŽIJETE DOLOČENO ŽIVILO?

Dandanašnji, ko se življenje tako hitro odvija, se vse prevečkrat znajdemo v okoliščinah, ko moramo stvari postoriti na hitro, ko nimamo časa načrtovati, oziroma preverjati vsakega podatka posebej. Tudi pri nakupovanju in shranjevanju živil, čeprav je ravno tu še kako pomembno, da znamo prebrati nalepke, da razumemo vse kar piše na njih in da ravno zaradi tega tudi znamo pravilno izbirati. Proizvajalci in trgovci so vse bolj iznajdljivi, vse prevečkrat nam kar na lepe oči ali pa pod vplivom dobre reklame, nekako vsilijo tudi stvari, ki jih morda sploh nismo nameravali kupiti. Če so to živila, bo marsikaj romalo v koš za smeti. Žal mnogokrat tudi zaradi naše nevednosti, oziroma nepravilnega razumevanja oznak na nalepkah, še posebej če gre za rok trajanja, oziroma uporabnosti.   

Da bi se izognili tudi takemu nesmiselnemu  metanju še vedno užitne hrane proč, je dobro poznati različne navedbe proizvajalcev glede rokov trajanja na živilih.

Roki trajanja so označeni takole:

“Uporabno najmanj do” - Označuje živila, ki z mikrobiološkegavidika niso hitro pokvarljiva. Tu gre za datumminimalne trajnosti, kjer tudi po preteku tega datuma varnost živila ni vprašljiva. Vendar pa po preteku tega datuma lahko izdelek začne izgubljati na svoji kakovosti, kar pomeni da hrana začne izgubljati okus, teksturo, vonj in hranljivo vrednost, je pa še vedno užitna. Gre za izdelke, ki so ohlajeni, zamrznjeni, posušeni (testenine, riž), konzervirani in druga živila (rastlinsko olje, čokolada itd.).

Ko tako živilo odprete, upoštevajte navodila na embalaži, kot je na primer “porabiti v treh dneh po odprtju”.

“Porabiti do” Označuje živila, ki so hitro pokvarljiva, kot so sveže ribe, sveže mleto meso itd. Ko tako živilo odprete, upoštevajte navodila na embalaži, kot so na primer “hraniti v hladilniku” ali “hraniti pri temperaturi 2–4 °C”, saj se bo hrana sicer hitreje pokvarila.

Če tako živilo kmalu po nakupu doma pravilno zamrznete, je lahko rok uporabnosti daljši od roka “porabiti do”. Vendar morate pri tem upoštevati vsa morebitna navodila na embalaži, kot so “zamrzniti do datuma”, “porabiti do”, “iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo” ali “pred uporabo temeljito odtajati in uporabiti v 24 urah”.

 

Slika: osebni arhiv

Opozorila

Če je hrana plesniva ali ima nenavaden vonj, takšno hrano v vsakem primeru vrzite proč, ne glede na naveden rok trajanja. Živilo, ki mu rok uporabe še ni potekel, ima

pa nenavaden vonj, spremenjeno barvo ali je kako drugače spremenjeno, lahko neodprto in v originalni embalaži vrnete v trgovino in  zahtevate zamenjavo ali vračilo denarja.

Pri živilih, kot so sveže pekovsko pecivo, sveže sadje in zelenjava, sol, sladkor, žvečilni gumi, osvežilne pijače ter alkoholne pijače z več kot 10 % alkohola, roki uporabe niso obvezni in jih ne boste vedno zasledili.

Če bomo poznali in upoštevali zgoraj navedena navodila, se nam ne bo zgodilo, da bi še užitno živilo zavrgli samo zaradi strahu, da morda vendarle ni več dobro. Danes, ko znamo na internetu najti takorekoč vse, ko se vsepovsod na veliko piše o zdravi prehrani, res ni več izgovorov, da česa nismo vedeli. Pravzaprav bi vsaka gospodinja, ki ji je do tega, da potroši manj denarja za živila, ki jih bo potem vrgla v smeti, morala vedeti, kako se živila pravilno shranjujejo in kaj navodila na nalepkah dejansko pomenijo. V urejenem gospodinjstvu, kjer so živila postrojena po datumu uporabe, kjer pri vsakem nakupu preverjajo, kaj je treba najprej porabiti, bodo lahko veliko prihranili in res malo zavrgli. 

 

pripravila: Kaly Kolonič

Mednarodno certificirana

svetovalka za prehrano z

diplomo iz Energetske medicine