TRIKI, KAKO PODALJŠATI ROKE ŽIVILOM

Ali veste, kaj pomeni embalaža, kdaj uporabljati neprodušno zaprto skledo, kdaj pa pustiti sveža živila na kuhinjskem pultu, da bodo še naprej lahko dihala?

 

Za večino sadja (kivi, banane, slive, breskve, marelice in drugo koščičasto sadje) velja, da je dobro, če ga pustimo dozoreti na pultu, potem pa ga prestavimo v hladilnik, saj mu tako podaljšamo obstojnost. 

Citrusi zdržijo bistveno dalj časa v hladilniku, vendar jih ne zapirajte v neprodušno zaprto posodo.

Češnje neoprane postavite v hladilnik  v neprodušno zaprti posodi,. Tudi grozdja, jagod in ostalega jagodičevja ne peremo, preden jih damo v hladilnik. V hladilniku bodo zdržale 2-3 dni.

Sveže fige spravimo v papirnato vrečko, ki bo posrkala odvečno vlago in jo postavimo v hladilnik.

Hruške in jabolka na hladnem pultu zdržijo nekaj tednov, če pa jim želite podaljšati obstojnost, jih  lahko daste v  hladno klet. 

Pomaranče bodo bolj sočne, če jih hranite pri sobni temperaturi.

 

Tudi za zelenjavo veljajo podobna pravila. Dobro je odstraniti trakove/vrvi, s katerimi je povezana, da bo lažje dihala. Večino zelenjave lahko hranimo v hladilniku. Praviloma plodov ne peremo, preden jih shranimo v hladilnik. Nekaj vrst zelenjave, npr. brokoli, korenje, kumare, por, zeleno lahko, preden jo damo v hladilnik, zavijemo v vlažno krpo. Bučke samo zavijemo v krpo in jih damo v hladilnik. Pri redkvici, repi, pesi, brstičnemu ohrovtu samo pokrijemo posodo, v kateri jih shranjujemo v hladilniku, z vlažno krpo. Korenju, pesi, redkvi, repi preden jih damo v hladilnik, odrežemo zeleni del, saj tako gomolji dlje časa ostanejo sveži in ohranijo okus. Cvetačo v hladilniku hranimo v zaprti posodi. Zelje na hladnem (na pultu, v shrambi) zdrži do enega tedna, v hladilniku (v spodnjih predalih) pa več.

Čebulo, česen in krompir hranimo v hladnem, temnem in suhem prostoru (do 15 stopinj). Ne shranjujte čebule poleg krompirja, saj se s kemijsko reakcijo pospeši razpadanje obeh. Koleraba ima najraje hladno, temno in vlažno klet. Zdrži tudi v zaprti posodi v zaprtem predalu v spodnjem delu hladilnika.

Koromač in zeleno dajte v zaprto posodo z nekaj vode in postavite v hladilnik. Paprike (sladke / pekoče / feferoni) – v plastični vrečki jih postavite v spodnji predal v hladilniku. Zelene paprike ostanejo sveže dlje kot rdeče in oranžne.

Paradižnika nikoli ne dajajte v zamrzovalnik (razen kuhanega). Odvisno od zrelosti, vendar paradižnik lahko zdrži v shrambi tudi do dva tedna. Ko je popolnoma dozorel, ga dajte v hladilnik, kjer bo zdržal 2-3 dni. Če bi radi pospešili zorenje, ga dajte v papirnato vrečko skupaj z jabolkom. Paradižnik v hladilnik shranjujete v odprti posodi in pazite, da ne bo natlačen.

Radič imejte v hladilniku v odprti posodi z mokro krpo na vrhu ali pa v zaprti plastični vrečki. Solato v hladilniku vlažno hranite v neprodušno zaprti posodi. Niti radiča niti solate pred shranjevanjem v hladilniku ne operite.

Zelenolistno zelenjavo (drobnjak, špinača, listnati ohrovt,...) dajte v neprodušno zaprto posodo, v katero prej položite mokro krpo ali brisačo. Ta bo ohranjala njeno svežino. Zaprta posoda s svežimi zelišči v hladilniku zdrži do enega tedna.

 

Morda se na prvi pogled zazdi, da so navodila komplicirana, da nam pravilno shranjevanje jemlje čas, če pa dobro premislimo, bomo ugotovili, da nam bosta tako sadje in zelenjava zdržala nekaj dni dlje, kot pri nepravilnem shranjevanju, s tem pa si bomo prihranili denar, ki ga ne bomo zavrgli v kanto za smeti, čas, ker nam ne bo treba v trgovina večkrat na teden in živila, ki bodo do zadnjega ostala sveža in uporabna. 

 

Vir fotografij: Canva

pripravila: Kaly Kolonič

Mednarodno certificirana

svetovalka za prehrano z

diplomo iz Energetske medicine